5 fordeler med LED-belysning

5 fordeler med LED-belysning


Det har skjedd et teknologiskifte når det gjelder belysning, og i dag er LED (Light Emitting Diode) det lyset som er mest dominerende på markedet. Men teknologiskiftet kan være forvirrende og konseptene er mange. HBA har eksistert siden 1988, og gjennom årene har vi hatt gleden av å følge utviklingen fra halogen til LED på nært hold.

1. LED er energieffektiv. LED-teknologien er svært effektiv og energieffektiv. En LED-lampe bruker 80-90% mindre energi sammenlignet med en halogenlampe, som igjen bare bruker 5% av energien til å lyse. Den gjenværende energien omdannes til varme.

2. LED har lang levetid. En LED-lampe kan brenne i 50 000 timer, noe som tilsvarer mellom to og ti år. Et eksempel er en LED-pære med en levetid på 30.000 timer som lyser kontinuerlig i 8 timer om dagen, varer i minst syv år.

3. LED er tilgjengelig i forskjellige fargetemperaturer. Fargen på lyset måles i Kelvin, og LED-lys kan tilpasses når det gjelder lys temperaturer. LED-pærer er tilgjengelige i Kelvin-tall fra kjølig hvitt lys til varmt hvitt lys. 

4. Dioder er holdbare. Dioder er ufølsomme for støt og vibrasjoner, og LED-lys brukes med fordel i tøffe og utsatte miljøer. Dioder fungerer godt i kalde omgivelser og starter umiddelbart med full kraft. LED-lys påvirkes ikke negativt av å slå på og av.

5. LED er miljøvennlig. LED-lys er energieffektive og har lang levetid, noe som gjør dem til et miljøvennlig belysningsvalg. I tillegg inneholder de ikke kvikksølv eller andre tungmetaller.
Da LED-pæren kom, ble den kritisert for å være betydelig dyrere enn en halogenpære. Men over tid har LED-lys blitt billigere å produsere, samtidig som de er energieffektive og varer betydelig lenger enn en halogenpære.